Adaptační kurz uvedl do akademií nové hráče i hráčky

Adaptační kurz uvedl do akademií nové hráče i hráčky

Tomáš Kučerňák
02.09.2021
Brno

Na 200 chlapců a děvčat a kolem 60 členů realizačních týmů a vedení. Takový byl letošní adaptační kurz Regionálních fotbalových akademií FAČR (RFA) určený pro usnadnění vstupu nových hráčů a hráček do rodiny RFA.

Regionální fotbalové akademie FAČR (RFA) jsou určeny pro hráče a hráčky kategorie U14 a U15. Dvouletý cyklus je zaměřen na nejtalentovanější hráče z jednotlivých krajů. Těm RFA poskytuje nadstandartní výchovně-vzdělávací podmínky a optimálně je rozvíjí po stránce sportovní a osobnostní.

Noví hráči kategorie U14 z celkem 9 akademií se i letos sešli na adaptačním kurzu. Tentokrát to bylo v letní táboře Kalich na Vysočině. Oproti předchozí letům však tento adaptační kurz doznal podstatné změny.

„Letošní adaptační kurz jsme zvolili na jednom místě pro všechny. Pronajali jsme si letní tábor, který je jen pro nás a jsou tady všichni noví členi, kteří nastupují do akademií po celé republice,“ vysvětluje Karel Poborský, ředitel Oddělení elitní mládeže.


Na jednom místě se tak sešlo v součtu okolo 200 dětí a 60 členů realizačních týmů z 9 akademií a kompletní vedení RFA. V rozlehlém táboře Kalich však tento počet nic neznamenal a vládla tam skvělá atmosféra.

„Chceme, aby regionální fotbalová akademie byla v podvědomí dětí a aby do ní děti vstupovaly rády a s nadšením. Chceme, aby se poznaly jednotlivé regionální akademie mezi sebou ještě před tím, než začne školní rok a chceme, aby děti vnímaly, že toto je celorepublikový projekt. Z toho důvodu je tato společná forma adaptačního kurzu ideální,“ říká Marta Boučková, psycholožka RFA FAČR.

Hlavní naplní seznamovacího kurzu bylo akademické mistrovství v nefotbalových disciplínách. „Máme pět disciplín, přehazovanou, nohejbal, basketbal, ping pong a frisbee. První den jsme měli trochu horší počasí, ale kluci to zvládli perfektně. Druhý den jsme dostali skvělou odměnu v podobě sluníčka a celý kurz proběhl úžasně,“ líčí Jiří Hlaváč, trenér brankářů RFA Plzeňského a Karlovarského kraje.

V odpoledních hodinách měly jednotlivé akademie program samy pro sebe a nezapomnělo se ani na fotbal. K tréninkovým jednotkám využívaly RFA hřiště v nedaleké Kamenici nad Lipou.

„Je to tady super. Super kolektiv, trenéři i skvělé aktivity, které tady máme,“ uzavírá za všechny Petr Hanus, hráč U14 RFA Kraje Vysočina.

„Akademie nastavují trend výchovy fotbalové mládeže u nás.“

Karel Poborský, vedoucí Úseku mládeže FAČR

Více o akademiích

Partneři

Puma FTVS UK Středisko praktické psychologie s.r.o. XPS