Akademie Cup je zpět!

Akademie Cup je zpět!

Aleš Strouha
20.06.2022
FAČR

Po dvouleté odmlce zaviněné pandemií onemocnění Covid-19 se vrací tradiční turnaj Regionálních fotbalových akademií FAČR, který nese název „Akademie Cup – O pohár Karla Poborského“.

Před nuceným přerušením se v předešlých letech odehrály tři ročníky Akademie Cupu. Ten vůbec první v roce 2017 vyhrála RFA Moravskoslezského kraje, která ve finále udolala RFA Jihočeského kraje.

V roce 2018 se z vítězství radoval skotský Glasgow Rangers, který byl v posledních dvou ročnících speciálním zahraničním hostem turnajem. Slavný klub dokázal tehdy v roce 2018 vyhrát nad 1. FC Slovácko.

Vůbec poslední ročník turnaje pak vyhrála v roce 2019 Sparta Praha, která si ve finále poradila s obhájcem trofeje ze Skotska.

Nyní je na programu tedy 4. ročník Akademie Cupu a vůbec poprvé do něj zasáhnou pouze týmy Regionálních fotbalových akademií FAČR.

Systém turnaje je nastavený tak, že se do turnaje zapojí celkem 8 týmů. Chybět bude Královehradecký RFA, která jako loni nově vzniklá akademie zatím nemá tým kategorie U15. RFA Karviná a RFA Ostrava pak budou nastupovat společně jako jeden tým RFA Moravskoslezského kraje.

Osmička účastníků turnaje byla rozdělena do dvou skupin, v rámci kterých se bude hrát systémem každý s každým. Po skončení základních skupin pak týmy z prvních míst odehrají finále, druhé týmy zápas o třetí místo atd. Hrací doba všech zápasů je 2x30 minut. V základních skupinách mohou utkání skončit remízou, v zápasech o umístění při nerozhodném stavu následuje rozstřel ze značky pokutového kopu.

Celý turnaj se odehraje v Praze na Strahově. Jedna skupina se odehraje na Stadionu Přátelství, druhá pak na Stadionu Evžena Rošického. Z finálového zápasu pak proběhne internetový videopřenos na Youtube FAČR.

Rozpis Akademie Cupu 2022

„Akademie nastavují trend výchovy fotbalové mládeže u nás.“

Karel Poborský, vedoucí Úseku mládeže FAČR

Více o akademiích

Partneři

Puma FTVS UK Středisko praktické psychologie s.r.o. XPS