Důstojné zakončení sezony, hodnotil Akademie Cup Karel Poborský

Důstojné zakončení sezony, hodnotil Akademie Cup Karel Poborský

Aleš Strouha
27.06.2022
Č. Budějovice
Olomouc
FAČR

Regionální fotbalová akademie zakončila ročník 2021/22 turnajem Akademie Cup. Třídenního klání se zúčastnilo osm Regionálních akademií FAČR a ze zisku trofeje se nakonec radovala akademie Olomouckého kraje.

„Myslím, že jsme se s rokem rozloučili důstojným turnajem. Viděli jsme spoustu kvalitních zápasů a bylo se na co koukat. I když byl úplný konec sezony, na všech bylo vidět, že to berou velmi prestižně a že chtějí uspět. Tak to má být a jsem za to rád,“ řekl těsně po skončení turnaje vedoucí Úseku RFA FAČR Karel Poborský.

Turnaj ovládla Regionální akademie Olomouckého kraje, která vyhrála všechny zápasy v základní skupině a poté také finálový souboj proti RFA Moravskoslezského kraje. Třetí místo brala RFA jihočeského kraje.

Nejlepším střelcem turnaje byl třígólový David Remeš z olomoucké akademie. „Jsem velmi překvapený, že jsem dal nejvíce gólů, protože běžně jich tolik nedávám. Ještě větší radost mám ale z toho, jakého úspěchu jsme dosáhli jako tým,“ řekl kapitán olomouckého výběru.

Ocenění pro nejlepšího brankáře získal člen RFA Jihočeského kraje Jan Volek. Ten podal velmi dobrý výkon ve všech třech zápasech, do kterých nastoupil, a navíc v souboji o třetí místo přispěl ke konečnému bronzu zneškodněním jedné ze střel při penaltovém rozstřelu.

„Na turnaji jsme se ukázali v dobrém světle. Konečnou třetí příčku mezi osmi týmy bereme jako úspěch. Mám radost z toho, že jsme po nepovedeném prvním poločase zápasu o třetí místo soupeře po přestávce přehráli a nechybělo mnoho, abychom vyhráli už v normální hrací době. Pak přišly na řadu penalty a je super, že kluci všech pět penalt proměnili a že jsem já jednu chytil. Ostatně od toho tam v bráně jsem,“ řekl po turnaji nejlepší gólman.

Také ocenění pro nejlepšího hráče turnaje putovalo na jih Čech. Nejlepším hráčem Akademie Cupu byl vyhlášený stoper RFA Jihočeského kraje Matyáš Poturnay.

„Asi se moc často nestává, aby takové ocenění získal obránce. Pan Poborský i Petr Kouba mi ale řekli, že jsem cenu získal zaslouženě a je to pro mne velká čest. Radost mám ale hlavně z týmového úspěchu. Jeli jsme si pro medaili, a tu nakonec máme. Možná jsme měli i na víc, protože jsme hráli dobrý fotbal a skvěle jsme fungovali i jako tým. Když jsme ale vyhráli ten zápas o třetí místo, tak jsme samozřejmě moc spokojeni. Na jihu Čech jsme se na Akademie Cup celý rok připravovali, hodně jsme se o něm bavili a byl to pro nás takový vrchol těch posledních dvou let v Akademii. Jsme rádi, že jsme se mohli takto prestižního turnaje zúčastnit,“ doplnil Matyáš Poturnay.

„Akademie nastavují trend výchovy fotbalové mládeže u nás.“

Karel Poborský, vedoucí Úseku mládeže FAČR

Více o akademiích

Partneři

Puma FTVS UK Středisko praktické psychologie s.r.o. XPS